فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی ایلام
پیاپی 13 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم فرخ نیا، حسن سماواتی، احسان محمدتقی نژاد صفحات 7-24

    ارزیابی از راه‌های کنترل آموزش است و استمرار آن می‌تواند زمینه‌ساز پیشرفت در امر آموزش و ارتقای کیفیت آن باشد. ارزیابی باید به طور مستمر، هم در جریان و هم در پایان دوره آموزش صورت گیرد، تا نقاط قوت و ضعف آموزش و مشکلات روش‌های آموزشی یا برنامه‌ریزی مشخص شود. این پژوهش با هدف نقش ارزیابی، در بهبود کیفیت آموزشی، در سطح کارکنان انتظامی استان ایلام انجام شد. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی و توصیف و شرح رخدادها و رویدادهای مرتبط با موضوع، به تبیین روش‌های ارزیابی و نقش ارزیابی‌ها در بهبود کیفیت آموزشی پرداخته و از پرسش‌نامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، همه فرماندهان و کارکنان انتظامی استان ایلام، شرکت‌کننده در دوره‌های تخصصی تکمیلی و آموزش‌های کوتاه‌مدت معاونت آموزش استان ایلام را در بر می‌گیرد. روایی و پایایی از ویژگی‌های ابزار اندازه‌گیری می‌باشد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری، آزمون «پایایی پرسش‌نامه» یا «آزمون alpha» و آزمون‌های «تحلیل واریانس» و «t استیودنت» استفاده شده است.

    کلیدواژگان: نقش ارزیابی، بهبود کیفیت، ارزیابی آموزشی، کارکنان انتظامی استان ایلام
  • پرویز بگ رضایی صفحات 25-52

    سرمایه اجتماعی از عوامل مهم در امر توسعه و رفاه اجتماعی و اقتصادی می‌باشد. این سرمایه می‌تواند مجموعه‌ای از اثرات اقتصادی و اجتماعی نظیر افزایش تولید ملی، سلامت جسمی و روانی افراد، کاهش میزان جرایم اجتماعی، کارایی نهادهای دولتی و ترویج و تقویت ارزش‌های اجتماعی را به بار آورد. در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر شکل‌گیری سرمایه اجتماعی، در بین زنان 18 تا 50 ساله، شهر ایلام پرداخته است و به آن دسته از عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی اشاره دارد که سرمایه اجتماعی را در بین زنان تقویت می‌کند. در این پژوهش از روش پیمایشی و تکنیک پرسش‌نامه برای گردآوری داده‌ها استفاده و فرضیاتی از دیدگاه‌های مختلف جامعه‌شناسی نظیر، نظریه بوردیو، پاتنام، کلمن، افه و فوش استنتاج شده است. جامعه آماری همه زنان 18 تا 50 ساله شهر ایلام را در بر می‌گیرد که تعداد 382 نفر از آنان به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل آماری نشان می‌دهد که در مجموع حدود 5/39 درصد زنان نمونه آماری دارای میزان سرمایه اجتماعی در حد پایین، 3/33 درصد متوسط و 2/27 درصد در سطح بالا بوده‌اند؛ همچنین در تحلیل فرضیات از روش‌های آماری «گاما»، «کندال B»، «کای اسکوار» و «آزمون T» استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد که متغیرهای، تحصیلات، سن، دینداری، مدت اقامت در شهر، مشارکت رسمی اعضای خانواده، استفاده از رسانه‌های جمعی، وضعیت اشتغال، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، احساس امنیت در جامعه و انگیزه نیاز به پیشرفت، رابطه معناداری با سرمایه اجتماعی زنان در جامعه آماری دارند. در پایان جهت تقویت و انباشت سرمایه اجتماعی در بین زنان راهکارها و پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، زنان ایلام
  • اختر سلطانی، آذر آزادی، قدمخیر بردباری صفحات 53-72

    حفظ حجاب و پوشش اسلامی و به تبع آن، حفظ نظام فردی و اجتماعی از آن رو ارزش دارند که تامین‌کننده سعادت آدمی و منشا قرب الهی هستند. هدف و فلسفه وجوب حجاب اسلامی، عفت و پاکدامنی در بین افراد جامعه، ایجاد صلاح و پیشگیری از فساد است. حجاب حفاظی ظاهری و باطنی در برابر افراد نامحرم است که مصونیت اخلاقی، خانوادگی، اجتماعی را در پی دارد و پیوند عمیق میان حجاب ظاهری و بازداری باطنی را فراهم می‌سازد. زن مسلمان به خوبی دریافته است که پوشش اسلامی می‌تواند شان، مقام و منزلت والای او را حفظ کند و او را در اوج عزت و اقتدار قرار دهد. زنان در جامعه ما توانسته‌اند با پوشش مناسب به سلامت فردی خود و امنیت اجتماع کمک کنند. نوشته حاضر به بررسی نقش حجاب و آثار و پیامدهای آن بر تامین امنیت اجتماعی پرداخته است.

    کلیدواژگان: حجاب، امنیت اجتماعی، جامعه
  • قباد بهامین، گیتی شهبازی، وحیده اسماعیلی زاده صفحات 73-84

    هدف این پژوهش مقایسه سبک فرزندپروری سهل‌گیرانه، دشواری در تنظیم هیجان و تاب‌آوری در جوانان مجرم و غیر مجرم شهر ایلام می‌باشد. جامعه آماری پژوهش همه زندانیان محکوم به جرایم عمومی و جوانان عادی شهر ایلام را در بر می‌گیرد که تعداد 280 از آنان (140 نفر از هر گروه) با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش‌نامه اقتدار والدین، پرسش‌نامه دشواری در نظم بخشی هیجانی و پرسش‌نامه تاب‌آوری کانر - دیوید سون می‌باشد و برای تحلیل داده‌ها از تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. یافته‌های این پژوهش نشان داد که بین سبک فرزندپروری سهل‌گیرانه، دشواری در تنظیم هیجان و تاب‌آوری در جوانان مجرم و غیر مجرم تفاوت معناداری وجود دارد که با توجه به تاثیر مولفه‌های فوق در پدیده گرایش به جرم در بین جوانان، توجه به آنها گامی مهم در راستای کاهش این پدیده مخرب اجتماعی می‌باشد.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری سهل گیرانه، دشواری در تنظیم هیجان، تاب آوری، جوانان، جرم
  • عبدالجبار زرگوش نسب، کبری محمدی، مصطفی معصومی صفحات 85-104

    در شریعت اسلام آنچه مسلم است، این است که جسم انسان پس از مرگ هم دارای احترام است و هرگونه بی حرمتی و جنایت بر جسم انسان مرده، مانند جنایت بر فرد زنده تلقی می‌گردد. اهمیت و ضرورت انجام تحقیق از آنجا مشخص می‌شود که در اسلام به حفظ کرامت و احترام به بعد معنوی انسان بسیار تاکید شده است. از مهمترین و نابخشوده‌ترین گناهانی که در آرای فقها و قانون مجازات به آن اشاره شده است، ارتکاب جنایت بر علیه اموات است که دو بعد مادی؛ مانند مثله کردن، زنا و لواط و معنوی؛ مانند قذف، توهین و افترا را در بر می‌گیرد. این پژوهش با هدف بررسی موارد مشترک و اختلاف نظرات فقها و حقوق دانان قانون جزای ایران در رابطه با جرایم علیه مردگان، هتک حرمت و میزان دیه جنایت برمیت انجام و در آن به مبانی و ادله احکام جنایت بر میت در فقه و قانون جزای ایران پرداخته شده است. با توجه به قاعده «حرمه المیت کحرمه الحی»، آنچه که از فقه و قانون می‌توان استنباط نمود این است که قاعده مجازات‌ها را در مورد مردگان تشدید نموده به گونه‌ای که برای مرتکبان هتک حرمت میت علاوه بر دیه، مجازات تعزیری نیز پیش‌بینی شده است. روش به کار برده شده در این تحقیق، توصیفی و تحلیلی می‌باشد.

    کلیدواژگان: جنایت، میت، دیه، فقه، قانون جزای ایران
  • مریم شهبازی صفحات 105-118

    نوجوانی، دوره رشدی مهمی است که با فرآیند شکل‌گیری هویت همراه است. قسمتی از این فرآیند رشدی، خطرجویی است که به شکل رفتارهای ناسالم، مصرف الکل، سیگار و سایر مواد تظاهر می‌یابد؛ لذا هدف از این پژوهش، مقایسه هیجان‌خواهی و قدرت ریسک‌پذیری در نوجوانان سیگاری و غیر‌سیگاری می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش همه نوجوانان سیگاری و غیر سیگاری شهر ایوان در سال 1393 را در بر می‌گیرد که تعداد 100 نفر از آنان (50 نفر از هر گروه)، با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش «پرسش‌نامه هیجان‌خواهی زاکرمن» و «قدرت ریسک رضاخانی» می‌باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های «آمار توصیفی شامل «میانگین و انحراف معیار» و در آمار استنباطی از «آزمون تی گروه‌های مستقل» استفاده شد. با توجه به سطح معناداری 05/0 نتایج نشان داد که بین گروه‌ها در متغیر‌های پژوهش تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج تحلیل داده‌ها و وجود تفاوت در میزان ریسک‌پذیری و هیجان‌خواهی در نوجوانان سیگاری و غیرسیگاری، لزوم توجه به هیجانات نوجوانان و ترغیب آن‌ها برای برون‌ریزی و به کارگیری در جنبه‌های سالم ضرورت می‌نماید.

    کلیدواژگان: هیجان خواهی، ریسک پذیری، نوجوانی